fbpx
Telefon

Android’de Stock ROM Kullanımının Önemi

Android Rom İşletim sistemi Android olan pek çok akıllı telefon kullanıcısı, bu yazılımın çeşitli versiyonlarıyla, güncellemeleriyle, kısıtlamalarıyla ve benzer handikaplarla boğuşmakta. Örneğin satın aldığı telefon KitKat ile oldukça iyi bir batarya performansı gösteren kişi, sonrasında güncelleme yaparak daha iyi bir telefon kullanma niyetinde iken, şarjın 1 günü bile çıkarmadığını görerek hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Ve bu hayal kırıklığının da maalesef geri dönüşü yok. En azından orjinal Android rom’larda (Stock ROM olarak da geçer) olmadığını söyleyebiliriz.

Dışarıdan ROM yazılım yüklemek, buna çeşitli eklemeler yapmak ve telefonlarımızı daha da özelleştirmek, bu tarz şikayetlerde hemen seçenekler arasına giriyor. Peki sonradan yüklenen ROM yazılımların avantajları nelerdir? Orta halli bir kullanıcı bu tarz çözümlere ne kadar prim vermelidir?

Android Stock Rom

Android’de Stock ROM Kullanımı

Kimi Android telefonların içerisinde, RAM kullanımını oldukça artıracak çeşitli yerleşik programlar bulunur. Bunlar çoğunlukla silinmez, ancak bir derece etkisizeştirilebilir ve yine de hem hafızada, hem de RAM miktarında düşmelere yol açar. Ayrıca bazı telefon üreticileri, kullandıkları/güncelleştirdikleri yazılım sayesinde telefonun bazı özelliklerini kısıtlayabilirler (ses seviyesinin artırılması ve benzeri çeşitli opsiyonel özellikler)
Dolayısıyla dışarıdan yüklenen bir Android ROM yazılımı size telefonunuzda oldukça özgür bir kullanım alanı sağlar. Telefon firmasının kısıtlamalarıyla uğraşmaz ve istediğiniz programları yükleme/kaldırma, telefonunuzu çeşitli modifiye özelliklerle donatma imkanına sahip olursunuz.

Android Rom Kurulumu

Peki dışarıdan yüklenen yazılım dezavantajları yok mu? Elbette ki var ve tüm bunları da göz önünde bulundurmak gerekecek.

Dışarıdan yüklenen yazılımlar, çeşitli güvenlik açıkları yaratabilir ve root erişimini de beraberinde getirir. Dolayısıyla es kaza, yani Google Play dışındaki bir yerden yüklediğiniz kötü niyetli yazılım, telefondaki bütün kontrolü bu yazılımlara verebilir ve orta halli bir kullanıcının bu konuda herhangi bir denetleme yapma imkanı pek de bulunmaz.

Performans artışı veya ek özelliklerin gelme ihtimalinin yanında, bunların düşme ve kaybolma risklerini de göze almak gerekir. En optimum koşullar için üretilen orijinal Android ROM yazılımı, değiştirildiğinde size bu vaatleri verme imkanını kaybeder ve yükleyeceğiniz yazılım, batarya ömründen telefonun optimum ömrüne kadar türlü sorunlarla boğuşmanıza sebebiyet verebilir.

Bu durumda yapılabilecekler nelerdir? Orijinal yazılımda kalmak, güncelleme yapmadan önce çeşitli forumlara bakarak yenilikler hakkında bilgi almak ve çok aktif bir teknoloji kullanıcısı değilsek, bu konuya emek vermek istemiyorsak dışarıdan ROM yazılım yükleyememek öneriler arasında bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu