Bu yazımızda Arduino Deprem Sensörü Kullanımı hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız. Arduino ile deprem sensörü nasıl yapılır? Nasıl kullanılır? bunlardan bahsedeceğiz.
Arduino Deprem Sensörü
Arduino ile deprem uygulaması yapmak için kullanmamız gereken birden çok elektronik kompanent bulunuyor ancak biz bunların hiç birine deprem sensörü diyemiyoruz. Arduino ile deprem olup olmadığını anlamak için çeşitli sensörler kullanabiliriz. Bu sensörleri şöyle sıralayabiliriz;
- Ttireşim Sensörü
- Cıvalı Sensörler
- İvme Sensörleri
- Hareket Alarm Sensörü
Titreşim Sensörü
Çok hassas olan bu sensör. deprem algılanmasında kullanılır. Hassas olması sebebi ile kullanım alanını buna çeşitlilik gösterir. Konumuz olan deprem uyarı-tahmin sistemlerinde ise titreşimleri olarak kullanılmaktadır. Ufak bir titreşim bile devrenin tamamlanmasını sağlayarak dijital olarak arduinoya 1 komutunun gönderilmesini sağlar. Arduino’da kodlama yaparken dijital pinden gelen değer kontrol edilir ve bir if else yapısı ile sistemin çalışması sağlanılır.
Cıvalı Sensörler
Cıva oda sıcaklığında(25 santigrat derecede) sıvı halde bulunan nadir metallerden olan cıvanın kullanıldığı sensörlerdir. Bu sensörlerde cıvanın hareketi devreyi tamamlar yada devrenin açılmasına neden olur. Cıvalı sensörlerde bir tüp içerisinde bir miktar cıva, biri uzun diğeri kısa olmak üzere iki adet iletken tel bulunmaktadır. Cıva iki tele de temas ederse devreyi tamamlar. Bu durumda dijital olarak araduinoya 1 gönderir. Sonrasında yazılım tarafında hangi işlemler yapılması gerekiyor biliyorsunuz 🙂
İvme Sensörleri
İvme sensörleri, hareketleri algılayan bir sensördür. Depremlerde de hareket meydana geldiği için deprem projelerinde kullanabiliriz. İvme sensörlerini programlarken dikkat etmemiz gereken şey x,y,z koordinatları için bir esneme payının verilmesi. Bu yapmamızdaki temel sebep, sensörlerden gelen değerlerde ufak sapmalarının olabilmesi. Bu sorunu çözmek için iç içe if-else yapısı kullandım ve sistemin daha stabil çalışmasını sağladım.
Hareket Alarm Sensörü
Hareket karşı duyarlı olan bu sensör çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Konumuz olan deprem sistemlerinde kullanımı ise oldukça basittir. Böyle sensörlerde mantık çoğu kez aynıdır: “Dijital olarak 1 ya da 0 göndermek” Sensörden gelen değere göre projenizi şekillendirebilirsiniz.
Arduino Deprem Sensörü Kullanımı adlı makalemizin yararlı bulduğunuzu umuyor başka bir yazıda görüşmeyi temenni ediyorum. Arduino hakkında diğer yazılarımız için tıklayın.
cok guzel.
TEŞEKKÜRLER
Fotoselli bir alarm yapmak istiyorum. Önündeki cisim alındığında bir titreşim motorunu harekete geçirip sessiz alarm versin. Elektroniğe meraklı ama Elektronik bilgisi yok denecek kadar az olan biriyim. Bana gereken parçalar ve bağlantı/devre şeması gibi konularda sizden yardım görebilir miyim?
Teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylık ve başarılar dilerim.