fbpx
Arduino

Arduino Ders 2: Led Yakmak – Led Blink Uygulaması

Arduino ile ilgiliyseniz muhtemelen bir led yak gerisi gelir lafını duymuşsunuzdur. Hakikaten de böyle. İnsan bir lede yazılım ile hükmedebildiğini gördüğünde mutlu olmakta. Aslına bakarsanız arduino öğrenmenin temeli led yakmaktan geçiyor. Digital 0 ve 1 i anladıktan sonra  muhakkak her şey daha kolay olacak.  Şimdi Arduinoda led yakmak yada led blink uygulamasına geçelim.

Eğer ilk dersimizi okumadı iseniz Temel Arduino Fonksiyonları ismindeki ilk dersimizi okuyup devam edin.

Led Nedir?

Led, ingilizcesi Light Emitting Diode olan temelinde ışık yayan bir diyottur. Kısacası diyot olarak çalışırken aynı zamanda ışık da saçıyor diyebiliriz.

Diyotların yönü vardır. Dolayısı ile led bağlantısı yaparken yönüne dikkat etmek gerekir. Ayrıca her renk ledin bir çalışma voltajı ve çektiği bir akım vardır. Buna bağlı olarak seçilecek direncin değeri de değişmektedir.  Ledlerin bağlantısında buna da dikkat etmemiz gerektiğini de ifade etmek istiyorum .

Ledin Bacaklarını Bulma

Ledin iki bacağı vardır. Uzun bacağı + iken kısa bacak eksidir. Aynı zamanda lede baktığınızda içindeki geniş alan eksidir, dar alan ise artıdır.

Led  Bağlantısı İçin Hangi Direnç Seçilmeli?

Ledlerin çalışma voltajı ve çektikleri akım değerleri olduğunu söylemiştir. Bu değerler:

Kırmızı LED için yaklaşık 1,8V-15mA
Sarı LED için yaklaşık 2V-15mA
Yeşil LED için yaklaşık 2,2V-15mA
Mavi ve Beyaz LED için ise  yaklaşık 3V-30mA’dir.

Temel fizik formüllerinden olan V = i.R’ yi kullanalım.  Arduino Digital pinleri 5volt çıkış sağladığından V yerine yazağımız değer 5 volt olacaktır.  Arduinodaki Digital pinler 40mA çıkışı desteklese de sürekli akım çekilecekse bu değer 20 mA civarında olmadılır. Dolayısı ile i değerimizde 20 mA olarak alabiliriz.  Bu formulde değerleri yerine koyduğumuz zaman direnç 250 ohm çıkacaktır. Piyasada direk 250 ohm direç bulmak zordur. Bunun yerine 220 ohm ve 330 ohm gibi yakın değerlerdeki dirençler kullanılır.

Arduinoda Led Nasıl Yakılır?

Arduinoda led yakmak için öncelikle  pinlerimizden çıkış almamız gerekir. Arduino kodumuza ilgili digital pinin çıkış olduğunu setup fonksiyonu içerinde yer vermek gerekiyor.

Ledin artı ucunu digital çıkışa, eksi pinini gndye(direnci unutmayalım) bağlandığında ledin ışık yaymasının tek bir ihtimali vardır o da digitalWrite(led, HIGH); olma durumudur. Zaten LOW değeri geldiğinde led sönecektir.

Arduino Kodumuz Şu Şekilde:

PWM Pinleri ile Led Parlaklığını Ayarlamak

Arduino digital pinlerinden her ne kadar 0 volt yada 5 volt çıkış alınsa da 0-5 volt arasındaki değerleri PWM pinleri ile alabilmemiz mümkün.  Ledin parlaklığını yazılım ile arttırıp azaltmak için yapmamız gereken ledin artı ucunu PWM pinine bağlamak ve daha önce kullanmış olduğumuz digitalWrite fonksiyonu yerine analogWrite fonksiyonunu kullanmak.

Arduino Uno’da PWM pinleri: 3, 5, 6, 9, 10, 11 PWM Nedir?

AnalogWrite fonksiyonunda 256 değer olduğunu bir önceki dersimizde işlemiştik.  127 değeri yaklaşık olarak 2.5 volt çıkış verir. 0 değeri 0 volt çıkış verir.

Örnek Arduino Kodu şu şekildedir:

Arduinoda digital pinler ile led yakan birisi arduinoda motor sürme, röle kullanma, buzzer kullanma, vb birçok işlemi yapabilir. Hepsinin mantığı aynıdır ve 2 seçenek vardır: 0 yada 1… Led yakıp söndürmenin önemi aslında buradan gelmektedir. 

Bu dersimizde led yakmak ve digital pinlerden çıkış almak hakkında bilgiler edindik. Konu hakkında aklınıza takılanları çekinmeden yorum olarak yazın. Bir sonraki derste görüşmek üzere…

Youtube Kanalımız 
Facebook Sayfamız 
İnstagram Hesabımız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu