Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu şu günlerde bilgisayarlarınız ısı kontrolünü nasıl yapabilirsiniz? Bunun en kolay ve basit yolunu sizler için anlatalım.
Esmiyor dediğimiz sıcak havalar bilgisayarlarımız için de ısıya bağlı performans kaybına yol açabilir. Peki bilgisayarımızın gereğinden fazla ısınıp ısınmadığını nasıl anlarız?
Bilgisayarın Dayanabileceği Isı Seviyeleri
Masaüstü bilgisayarların soğutma sistemleri daha güçlü ve hava aldıkları alanlar daha fazla olduğu için genellikle fazla zorlamadığınız sürece ısı problemi yaşamazsınız. Dizüstü bilgisayarlarda ise ısı problemi genellikle sıcak havalarda karşımıza çıkar. Bu da kompakt tasarım ve zorlanmaya karşı yetersiz soğutma sisteminden kaynaklanır. Sıcaklık dereceleri ise marka ve modellere göre değişir. Yine de endişe edilecek veya edilmeyecek derecelerden örnekler verebiliriz.
Mesela işlemci ısınız 70 derecelere kadar dayanabilir. Bazı işlemciler 90 derecelere kadar normal olarak çalışabilir. Fakat siz yine de 70 bandını aşmamasına özen gösterin.
Anakartlarda durum 60 derecelerde seyreder. Yani anakartınızın özellikle güney köprüsü olarak adlandırılan kısmı 60 derece seviyesinin üzerine ne kadar az çıkarsa o kadar iyi…
Ekran kartları diğer parçalara göre çok daha sıcaktır. Ekran kartlarında normal çalışma dereceleri bile 55’i geçebilir. Bu yüzden üst sınır 80’lerde seyreder. Zaten ekran kartlarının kendi ısı kontrol sistemleri ve soğutmaları bulunduğu için bu konuda pek kaygılanmaya gerek yok.
Core Temp
Core Temp adlı küçük bir programla Windows işletim sistemine sahip tüm bilgisayarlarda ısı ölçümlerinizi anlık ve doğru olarak gözlemeniz mümkün. Buraya tıklayarak kaynağından indirebileceğiniz bu program sayesinde işlemci ısınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
Dizüstü Bilgisayarlar İçin Pratik Tavsiye
Yukarıda belirttiğimiz gibi dizüstü bilgisayarlar çok daha fazla ısı problemi yaşıyor. Cihazınızı rahatlatmak için yapabileceğiniz bazı ufak ama etkili çözümler mevcut. Mesela cihazın arka kısmını birkaç santimetre yükseltmek gibi. Zaten laptop soğutucuların geneli de bu işe yarar. Eğer laptop soğutucu almak istemiyorsanız, cihazın arka kısmına bir defter koyarak hava almasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda sıcaklığın gözle görülür derecelerde düştüğünü gözlemleyeceksiniz. Eğer laptop soğutucu almayı düşünüyorsanız plastik olmamasına dikkat etmenizde fayda var. Metal olması ısı transferi açısından her zaman daha avantajlı olacaktır. Laptop soğutuculardaki fan meselesine de hiç takılmamanızı öneririm. Zira göründükleri kadar işe yaramıyorlar. Cihazı biraz yerden yükseltip hava almasını sağlamak ve alt kısmının soğuk metalle temas etmesi işinizi fazlasıyla görecektir.