fbpx
Bilişim Öğretmeni

Bilişim Sınıfları için Farklı Bir Çözüm: vCloudpoint S100 Zero Client

Merhaba değerli Bilişim Hocası takipçileri, bundan birkaç ay önce bilişim sınıfım için sponsor aramıştım. Aradığım sponsoru bulduğumda nasıl bir bilişim sınıfı oluşturmam konusunda araştırma yaptım. Bu araştırmalar sonucunda zero client sistemlerin de (örneğin:  vCloudpoint S100 ) olduğunu fark ettim.

Zero client sistemleri daha önce kullanmadığım ve herhangi bir fikrim olmadığı için bu sisteme mesafeli olsam da kendi kendime “Denemeden bilemezsin” deyip daha önce benim ile iletişime geçen Yako Teknoloji‘den Seval Hanım ile iletişime geçtim.  Kendisi demo ürün göndermek istediklerini söyleyince cevabım “Memnun olurum” oldu.

Vcloudpoint  S100 elime ulaştıktan sonra ilk denemeyi 6 yıllık taşınabilir bilgisayarımda denedim. Bilgisayarımda i5-2410m işlemci, ATI Readon 6770M ekran kartı, Samsung 850 Evo SSD ve 6 GB ram bulunmakta.

Vcloudpoint  S100 sunucu bir bilgisayara bağlanıp sunucunun işlemci, ram, ekran kartı ve harddisk gibi kaynaklarını kullanarak çalışıyor.

Vcloudpoint s100

Vcloudpoint  S100 Kullanmanın Avantajları

Zero client kullanmanın bir çok avantajı bulunmaktadır. Gelin bu avantajları beraber irdeleyelim.

Yönetim Kolaylığı

Tüm kullanıcılar aynı sunucuda oturum açtığı için ayrı ayrı bilgisayarlara program yüklenmesine, güncelleme yapılmasına gerek kalmaz. Tüm işlemler sadece ana bilgisayarda yapılarak, bizlerin yükü azaltılır ve verimlilik arttırılır. vMatrix yönetim yazılımı sayesinde, sorun yaşayan kullanıcı ekranına bağlanıp, gerekli tüm müdahaleleri yerinizden kalkmadan yapabilirsiniz. Broadcast Mode sayesinde de kendi ekranınızı tüm öğrencilere yansıtabilirsiniz. Bu da bilişim öğretmeni için bilişim sınıfındaki bilgisayarların kolay yönetileceği anlamına geliyor.

Güncel Bilişim Teknolojilerine Sahip Oluruz

Yeni kurulan bilişim sınıflarına yüksek özellikli bilgisayarlar alındığında bilgisayar başı maliyet arttığı için istenilen sayıda bilgisayar alınamamaktadır. Dolayısı ile genellikle daha düşük özelliklerde daha çok bilgisayar alınma yoluna gidiliyor. İlerleyen  birkaç yıl içerisinde bilgisayarlar eskiyor ve iş göremez bir hale geliyor.

Vloudpoint s100 sunucunun kaynaklarını kullandığı için sunucunun özelliklerini yükseltmek bilişim sınıfını yenilemenin en kısa yolu olabilmektedir.

Sessiz Bilişim Sınıfları

Bilişim sınıflarında 30 bilgisayarın aynı anda çalıştığını düşünürsek ortamda meydana gelen ses kimi zaman bizi rahatsız edebilir, Vcloudpoint  S100 zero client fan barındırmadığı için sessiz olarak çalışmaktadır ve ısı yaymaz.

Enerji Tasarrufu

5 volt 2amperlik adaptör ile çalışan Vcloudpoint  S100, enerji tasarrufu yapmamızı sağlıyor. Ayrıca elektrik kesilmelerinde bilgisayarların çalışmasını devam ettirmesi için kesintisiz güç kaynağı ihtiyacı azalacaktır. Çünkü cihaz sadece 5 watt gibi bir enerji tüketmekte. Böylelikle elde ettiği tasarruf sayesinde cihazlar 2-3 yıl içerisinde kendisi amorti etmiş olacaktır.

Bakım Maliyetlerinden Kurtulun

Bilgisayar sınıflarının bakım maliyetleri bilişim öğretmenlerini düşündüren başka bir konudur. Bilgisayarların tozlanması, elektrik kesintilerinde veya dalgalanmalarında ana kartlar yanmakta ve sistem zarar görebilmektedir. Bu da extra masraf demektir.

Az Yer Kaplar

Ürünün diğer avantajlarından biri ise az yer kaplamasıdır. Normal atx kazalar büyük bir yer kaplar iken Vcloudpoint  S100 çok az yer kaplamaktadır. Vcloudpoint  S100’un ebatları: 125mm x 80mm x 40mm’dir.

vcloudpoint s100 ebatları

Uzun Ömürlü

İçerisinde mekanik parça barındırmayan bu zero client ürün, uzun ömür vaad ediyor. Vaadin dayanağı ise sistemin çalışma şeklinde saklı. Hareketli parçaların olmaması bakım maliyetini düşürdüğü gibi, kullanım ömrünü de uzatır. Ortalamada 7-10 yıl gibi uzun kullanım sürelerinde herhangi bir yenileme yapmanıza gerek bırakmaz.

Vcloudpoint  S100 Eksiklikleri

Her ürünün olduğu gibi Vcloudpoint  S100’ün de bazı eksiklikleri bulunmakta. Bunlardan ilki bana göre hdmi çıkışının bulunmamasıdır. VGA bağlantının artık eskidiğini düşünüyorum.( Yeni çıkan V1 modelinde HDMI ve VGA aynı cihaz üzerinde geliyor. )

Her ne kadar usb wifi alıcılar ile wifi bağlantısı yapılabilse de dahili wifi alıcısının olmaması diğer bir eksikliklerden. Öğrencilere usb wifi alıcı mı dayanır 🙂 Ethernet bağlantısı ile sistemin daha stabil çalışması sebebi ile wifi bağlantısı opsiyonel olarak sunulduğunu da belirtmek gerek.

Sonuç olarak, Vcloudpoint s100 yeni kurulacak bilişim sınıfları için bana göre masaüstü bilgisayarların alternatifidir. Hatta sunucu bilgisayarın özelliklerine bağlı olarak masaüstü bilgisayarlardan daha yüksek performans alabilirsiniz.

Sorularınız var ise yorum kısmından yazmaktan çekinmeyin. En kısa sürede cevap vereceğim.

 

 

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. 20 Adet Vcloudpoint s100 çalıştırmak için ne özellikte bir sunucu gereklidir. Ortalama ortaokul bt sınıfını dikkate alırsak. Ve bu sunucuyla birlikte 20 Vcloudpoint s100+ekran(17″lcd) dusunuldugunde yeni bir bt sınıfı ne kadara mal olur. Alt yapı da gözönünde bulundurulursa. Kanal ağ kablosu güç dağıtımı vs.

    1. 25 bin TL civarında bir maliyeti olur sanırım. Fiyat için firma ile iletişime geçmek daha doğru olur. Alt yapı için 100 mbitlik 32 li bir switch yeterli olur.

  2. 25000 liraya pc ile bir sınıf kurabilirsin. Buna gerek kalmaz. Eski nesil i3 ler ile. Üni de bundan daha iyi bir cihazla kurulu bi lab vardı ve vwrimsizdi.

    1. eski nesil i3’ler çok çabuk eskiyecektir. Zaten bilişim sınıflarında en büyük sorunlarımızdan biri de bilgisayarların eskimesi değil mi? Daha iyi bir cihaz dediğiniz hangisi linkini gönderin inceleyelim. Bu tarz sistemlerde konfigrasyon çok önemli. Verimsiz olmasının sebebi bu olabilir.

  3. Bendede var Ncomputing . Teoride güzel ama pratikte sıkıntı. Fiyatları çok uygun değil. nerdeyse bilgisayar fiyatı. 20-24 adet cihaz için birkaç tane sağlam sunucu lazım. 5 kişi 1 bilgisayar bağlandığında her biri 1 chrome sekmesi açsa bile donmaya başlıyor. Bağlantı problemleride cabası.

    1. Merhabalar hocam Ncomputing farklı bir marka ve eski bir model kullanıyorsunuz sanırım. Ben test ettiğim kadarı ile vCloudpoint s100 de bir sorun göremedim.

  4. Merhabalar ,
    vCloudpint S100 markasının Türkiye Distribütörü olarak öncelikle Mesut Hocama güzel tespit ve değerlendirmeleri için teşekkür ederim.Bir bilişim hocası olarak bu denli araştırma yaparak paylaşım yapmanız çok değerli.

    Cumali Hocam Merhaba,piyasada birçok farklı marka model var ve bu tarz sistemler uzun süredir kullanılıyor ancak her alanda ve uygulamada yeterli gelemiyordu ve gelmediği halde de maalesef konumlandırıldı . 2015 yılında vCloudpoint S100 ürünümüzü bu tarz ürünlerin eksikliklerini tamamlayarak ( grafik uygulamaların stabil çalışması ( solid,autocad vb),e-imza desteği, 32 bit renk derinliği,broadcast mode özelliği,internet üzerinden full hd video izlenmesi…)çözüm oluşturmak istedik ve gelen olumlu dönüşlere istinaden de başarılı olduğumuz kanısındayım. Zamanında alımını yapmış olduğunuz aynı mantıkta ki ürünler ile kıyaslamanız çok normal ancak 2010 yılında çıkan bir telefon ile 2015 yılında çıkan telefonun yapabilirlikleri farklı olacağı gibi bu tarz sistemlerde de tabiki yeni teknolojiye ve çıkan uygulamalara ayak uydurması adına gelişmeler söz konusu olacaktır. Bizimle iletişime geçebilirseniz daha ayrıntılı görüşme imkanımız olacaktır. Gerekir ise performansını görmeniz için demo ürün gönderimi yapabiliriz… İyi günler dilerim…

  5. piyasada bu ürüne baktım tek bir tanesine 1500 tl istiyorlar ana server bilgisayar ve takılacak monitörler hariç bunlarıda şuan düşünürsek 30 bin tl bu cihaz 5 bin tl server bilgisayar ve 6-7 bin de ekranlara dersek ortalama maliyet 40-45 bin tl ye geliyor düşünüldüğünde 2000 tl ye 20 iyi bilgisayar alınabilir diye düşünüyorum.

  6. sayın hocam, bir laboratuvarımızda 16 adet vcloudpoint var. mblock ve arduino kullanmak istiyorum. ancak smd olan arduinolar com port ya almıyor ya da hiç bağlanmıyor. dip entegreli ile denedim bağlantı kurup çalıştırabildim. arduino driver yükleme vs denendi ama olmadı. win10 kullanılıyor.
    acaba bir çözüm yolu varmıdır.

      1. kurmama rağmen olduramadım hem terminallerde hem de ana pc de. güncel win10 driver ımı vardır acaba.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu