Akıllı telefon almak istiyorsunuz fakat bütçe dostu olması ilk tercihiniz. Peki bu noktadan sonra tercihlerinizi nasıl şekillendirmelisiniz?
Akıllı telefon alırken dikkat edilecek bir çok husus var. Ve ilginçtir ki bu cihazların lansmanlarında ve daha sonra gelen reklamlarında bu özelliklerinden neredeyse hiçbirine değinilmez. Bu yüzden özellikle bütçe dostu akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken hususları önem sırasına göre irdelemekte fayda var.
Günlük kullanım amacınız
Sıradan bir günde akıllı telefonunuzla neler yaptığınızı düşünerek karar vermenizde fayda var. Bu sizin arayacağınız diğer özellikleri de şekillendirecek olan kıstastır.
Örneğin çok oyun oynayan biriyseniz işlemci, ram ve hafıza üçlüsüne çok daha fazla dikkat etmenizde fayda olacaktır. Ya da fotoğraf çekip paylaşmayı seven bir kullanıcıysanız kamera özellikleri ve ek kamera yazılımlarına dikkat etmenizde fayda olacaktır. Bunların yanı sıra cihazı zorlamayan sadece arama yaparak sosyal medya ve tarayıcıda sörf yapmakla yetinen bir kullanıcı iseniz birçok özellikten kısarak daha uygun fiyatlı bir cihaz tercih etmeniz yeterli olacaktır. Bu örnekleri açarak konumuza devam edelim.
İşlemci seçimi
Akıllı telefonunuza hayat veren işlemci dikkat etmeniz gereken özelliklerin başında geliyor. Bu konuda herkesin aynı derecede ilgili ve bilgili olması tabii ki beklenemez. Bu yüzden almayı düşündüğünüz cihazların işlemci modellerinin karşılaştırmalarına kısa bir internet araştırması ile ulaşabilirsiniz. Bu da sizlere olumlu yönde bir fikir verecektir.
Ram
Akıllı telefonlarımızın anlık kullanımda performansını belirleyici ana öğelerden birisi de kaç GB RAM’e sahip oldukları. Bilgisayarlarla hemen hemen aynı mantıkta düşünülebilir. Daha basit anlatımıyla o an cihazın yaptığı işlemler için yeterli ön belleğe sahip olması cihazın performansı konusunda belirleyici olacaktır. Bu konuda spesifik konuşmak gerekirse gelişen uygulamalar ve gereksinimleri sonucu orta seviye denilebilecek bir cihazda bile en az 4 GB RAM olması gerekiyor. Daha altı uygulamalar açısından sizi rahatsız edecek sonuçlara yol açabilir. Mümkünse 6 GB RAM’e sahip modelleri tercih etmekte fayda var.
Hafıza
Akıllı telefonlarda hafıza satın alırken çok önemli gibi görünmese de sonrasında büyük sorunlara yol açabiliyor. Mevcut işletim sistemlerinin günden güne daha fazla alan kaplaması, uygulama boyutlarının artması ve özellikle oyun oynayanlar için oyunların boyutlarındaki inanılmaz artış hafıza tercihinin doğru yapılmasını gerektiriyor. Fotoğraf ve video kalitesini de unutmamak gerekir. Her geçen gün artan fotoğraf kalitesi bir yandan fotoğraf ve video boyutlarının artmasına yol açıyor. Çekilen herhangi bir fotoğrafın 4 – 10 MB boyutlara ulaşması, kısacık videoların bile bir kaç GB boyutlara ulaşması hafıza sorununa yol açabiliyor. Uzun lafın kısası, işletim sistemlerinin 10 GB’a kadar alan kaplaması, uygulama boyutları ve diğer etkenler göz önüne alındığında en az 32 GB hafıza tercihi kaçınılmaz oluyor. Eğer mümkünse 64 GB hafızaya sahip bir cihaz tercih etmek çok daha iyi olacaktır.
Hafıza konusunda SD kart seçeneği sizleri yanıltmasın. SD kartı bir arşivleme alanı olarak düşünmenizde ve cihazın kendi hafızasına dikkat etmenizde fayda var.
Kamera
Akıllı telefonunuzun kamerası ve çekim özellikleri de alırken dikkat edilecek kıstaslar arasında yer alıyor. Bu cihazları almadan önce kameralarını teşhir ürünlerinden denemeniz ve gözlerinizle görmeniz karar vermenize yardımcı olacaktır.
Batarya
Sona bırakmış olmamıza rağmen en önemli konular arasında yer alan batarya kapasitesini de unutmayalım. Akıllı telefon alırken dikkat etmeniz gereken noktalar arasında yer alan pil kapasitesi kullanım amacınız ve kullanım alışkanlıklarına göre sizlerin şekillendirebileceği bir ölçü, fakat 3000 mAh altında bataryaya sahip cihazlar için iki kez düşünmekte fayda var.
Ayrıca batarya konusunu artık kolaylıkla taşınabilir şarj cihazları sayesinde aşmak mümkün.
Sonuç;
Sonuç olarak bütçe dostu olsun fakat işimize de yarasın diyebileceğimiz bir akıllı telefonun özelliklerini nasıl seçebiliriz? Bunun için isterseniz bir liste yapalım.
- Orta seviye işlemci (modellerin karşılaştırmalarına dikkat ederek)
- En az 4 GB RAM (Mümkünse 6 GB olmalı)
- En az 64 GB hafıza (microSD hariç cihazın kendi hafızası olmalı)
- En az 3000 mAh batarya
- En az 5.5 inch ekran (En az 1920 x 1080 – FHD çözünürlük olmalı)
- 4,5 G bağlantı özelliği
- En az Full HD çekim özelliği
Bu liste orta seviye olarak tanımlayabileceğimiz cihazlar için kıstas alınabilir. Tabii ki listedeki özellikleri kullanım amacınız ve alışkanlıklarınıza göre şekillendirmenizde fayda var.
Akıllı telefon marka ve modellerinden oluşan bazı tavsiye listelerini oluşturmadan önce sizlerle birlikte ölçü alınabilecek birkaç konuyu irdelemiş olduk. Önümüzdeki günlerde güncel modellerden tavsiyelerimizle yeniden buluşmak dileğiyle…
Gm9 proyu unutmuşsunuz hocam. Bu aralar f/p olarak zirveye oynuyor.