Endüstri 4.0 toplumun ekonomik olarak, üretim imkanlarının tarih üzerindeki en son adımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Endüstri 4.0 halk dilinde dördüncü sanayi devrimi olarak da nitelendirilmektedir. Dijital dönüşümün, dinamikleri üzerinden gelişerek geleceğe yön vermektedir. Akıllı üretimin bir parçası olmaktadır. Günümüzde ekonomi üzerinde rekabet çok daha fazla olduğunu bilmekteyiz. Bu süreçte yeniliklere açık olmak ve teknolojiyi olabildiğine kullanmak çok önemlidir. İşletmelerin üretim ve dağıtım bölümlerinde görev yapacak olan akıllı robotlar, satış pazarlama konusunda çalışacak akıllı robotlarla birlikte teknolojiyi çok iyi bir şekilde kullanan işletmeler çok daha öne çıkacaktır. Şirketler için zaman çok önemlidir. Kısa bir zaman içerisinde kaliteyi düşürmeden maksimum verimi teknoloji 4.0 sistemleri sayesinde kazanabileceklerdir. Türkiye için oldukça önemli olan endüstri 4.0 sorusunun cevabına gelecek olursak;
Endüstri 4.0 teknolojisi ilk önce 2011 yılında, Almanya da bulunan Hannover fuarında kullanılmıştır. 2012 yılının Ekim ayında Bosch grubunun ve HenningKafgermann oluşturmuş oldukları bir çalışma dosyasında endüstri 4.0 kavramından bahsederek, Alman Federal Hükümetine sunmuştur. Bu sunum sonrasında bir yıl sonra 2013 yılında Alman Hükümeti kendine endüstri 4.0 hakkında bir yol haritası hazırlamaya başlamıştır. Bosch grubu da bu süreçte kendi yol haritasını oluşturmak üzere çalışmalar yapmıştır. Bu şekilde endüsti 4.0 ın temelleri atılmış olmaktadır.
Birinci sanayi devriminde su ve buhar gücü kullanılarak üretim yapılmaktaydı. Bunun ardından ikinci sanayi devrimi daha çok elektrik enerjisini ön plana sundu. Üçüncü sanayi devriminde dijitalleşme ön plandayken Endüstri 4.0 tamamen yapay zekalarla üretim sağlayarak, insan gücünü geri planda bırakmaktadır. Yapay zeka sayesinde, aynı sürede insanların üretebileceğinden çok daha fazla üretim yapılmaktadır. 4. Sanayi devriminin sonuçları arasında işsizlik beklenmektedir. Çünkü birçok firma artık çalışanlarına ihtiyaç duymadan tamamen robot ve yapay zeka sayesinde işlemlerini gerçekleştirecektir. İnsan bulunduğu ortama ayak uydurma özelliğiyle bilinmektedir. Endüstri 4.0 a da kısa süre içerisinde ayak uyduracak olan insanlar, oluşabilecek sorunlara da çözüm bulacaktır. Teknoloji çağında olduğumuzu unutmadan, bize sunulan bütün teknolojik imkanları sonuna kadar değerlendirmeliyiz.