Artık yeni nesil akıllı telefonlarda neredeyse standart haline gelen hızlı şarj teknolojisinin çalışma prensibi nedir?
Birçok akıllı telefon için aranan özellik haline gelen hızlı şarj nedir? Hangi durumlarda daha çok işe yarar? Hızlı şarj olayını herkesin anlayacağı şekilde ele alalım.
Tüm akıllı telefonlar içinde pilin güç yönetimini ayarlayan bir devreye sahiptir. Bu devre ne kadar güç depolanacağını, dolum durumunu vs. denetler. Hızlı şarj teknolojisinde bu devrenin sınırlarının daha esnek olduğunu söylemek mümkün. Hemen somut bir örnek verelim, iPhone 6S adaptörü belirli bir güç sağlayarak telefonu %60 şarj etmek için 1,5 saat harcıyor diyelim. Aynı şekilde 1A güce sahip iPad Mini adaptörü ile iPhone 6S telefonunuzu şarj etmek 1 saat sürecektir. Arada yarım saat kadar bir fark görülecektir. (Rakamlar denememiz sonrası yaklaşık değerlerdir.) Bu fark, bize şunu ifade ediyor, iPhone 6S, aslında daha güçlü adaptörler ile daha hızlı şarj edilmeye uygun fakat gelen güce göre şarj süresi etkileniyor.
Hızlı şarjı etkileyen 3 faktör
Hızlı şarj destekli akıllı telefon
Güç adaptörü
Kablomuz
Yukarıdaki örnekten de anlaşılacağı gibi hem kullandığımız adaptör, hem kullanılan kablo hem de telefonumuzun hızlı şarja uyumlu olması gerekiyor. Bu parçalar ne kadar uyumlu ise o kadar hızlı şarj edebiliriz. Mümkünse her durumda orjinal ürün kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Hızlı şarj çalışma mantığı
Bu sistemi açıklamak hayli zor ve uzun. Kısaca teknik detaylara girmeden anlatmak gerekirse, bir sürahi suyumuzun olduğunu ve doldurulacak 10 eşit büyüklükte bardağımızın olduğunu düşünelim. Rastgele sıralanmış bu bardaklara en hızlı şekilde su doldurmaya çalışalım. Bu durumda ilk 5-6 bardağı çok hızlı bir şekilde hiç düşünmeden doldurduk. Fakat kalan 4-5 bardaktan hangisi boş, hangisi dolu, ne kadar yer kaldı gibi sorularla karşılaşacağımızdan doldurma işlemi daha yavaş olacaktır. İlk andaki gibi bir anda doldurma yapamayacağız. İşte hızlı şarjın çalışma mantığı da buna benzer. O yüzden hızlı şarj özelliğine sahip akıllı telefonlarda 30 dakikada %50 yada %60’a kadar şarj gibi ifadeler görürüz. Sonrasında ise şarj işlemi yavaşlayarak devam eder.
Marka önemli mi?
Hızlı şarj teknolojisi belirli standartlara uygun olarak geliştiriliyor. Yani aslında bu konuda marka pek önemli değil. Hızlı şarj özelliğine sahip bir telefonun adaptörü ile başka markada bir telefonu şarj edebiliriz.
Geçtiğimiz ay yapılan Mobil Dünya Kongresinde yeni hızlı şarj teknolojileri ortaya çıktı, fakat henüz bunlar son kullanıcıya ulaşmış değil. Yani şu anda kullanılan sistemlerin neredeyse hepsi birbiriyle uyumlu.
Batarya Zarar Görür mü?
Hızlı şarj edilen bataryalar bu işlemden zarar görmez. Yani normal yıpranma süresinin üzerine yeni bir süre eklenmez. Bu soru eski batarya teknolojilerinden kalma ilk 12 saat şarj edelim gibi alışkanlıklardan kalma. Yeni pil teknolojilerinde böyle sorunlar yaşanmıyor.
Günlük hayatımızda artık bu terimlerle iç içe yaşıyoruz. Hızlı şarj olayı şu an bize yabancı gibi gelse de yakın gelecekte normal bir şarj özelliği olacak. Yada şu an ki kapasitelerin daha yükseğine hızlı şarj diyeceğiz. Bu sebeple bu tür terimlerin en azından çalışma mantığını bilmek bize fayda sağlayacaktır. Genel kültür açısından faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.