Nesnelerin İnterneti, Geleceğin Teknolojisi Olacak!
Teknoloji ve bilim dünyasının içinde bulunduğumuz dönem itibariyle paralel olarak gelişim göstermeye başlaması, birçok önemli yeniliğin de son tüketiciye ulaşmasını kolaylaştırmış oldu. Nesnelerin interneti yani IoT (Internet of Things) konusu da teknoloji dünyasının gözdesi olmaya başlayan yeniliklerden oldu. Ortaya çıkan bilgilere ve gelişmelere bakılacak olursa da önümüzdeki yıllarda en çok konuşulan ve her alanda yer almaya başlayacak yenilik, nesnelerin interneti olacak.
Nesnelerin interneti yani IoT (Internet of Things) nedir?
Öncelikle kısaca tanımlamak gerekirse nesnelerin interneti, birçok farklı amaç için üretilmiş teknolojik ürünlerin, birbirleri ile iletişim kurmaya başlamasını hedef alan bir gelişmedir. Bu iletişimin temellerini de internet oluşturmaktadır. Bu konuda Amerikan Federal Ticaret Komisyonu tarafından getirilen açıklaya göre internet of things, günlük hayatta kullanılan tüm cihazların, internet aracılığıyla iletişim kurma, veri gönderme ve veri alma yeteneğine kavuşması şekline tanımlanmıştır.
Akıllı telefon, tablet ve akıllı saat gibi mobil ürünlerin temellerini oluşturduğu IoT, ortaya çıkan gelişmelere göre hemen hemen tüm ürünler üzerinde kendini gösterecek. Örneğin, akıllı ev aletleri, otomobiller ve elektrik sistemleri gibi sektörlerin, IoT ile birlikte her daim birbiri ile iletişimde kalması amaçlanıyor.
Şöyle düşünmekte fayda var: Nesnelerin interneti teknolojisine sahip olan bir akıllı buzdolabı, içerisinde eksilen bir ürün olduğu zaman, kullanıcıya bu konuda akıllı telefonlar aracılığı ile uyarıda bulunmaya başlayacak. Hatta ve hatta sonraki zamanlarda e-ticaret platformları ile etkileşim kurarak, gerekli olan malzemeleri otomatik olarak sipariş vermeye başlayacak.
Kullanılan tüm ürünlerin akıllı hale gelerek birbiri ile iletişim kurması, beraberinde internet bağlantısını da bundan böyle vazgeçilmez bir hale getirecek.
IoT neden önemli?
Özellikle son birkaç yıldır, teknoloji haberleri kapsamında en dikkat çeken gelişmelerin, nesnelerin internetinde olduğu görülmektedir. Kullanıcıların bu haberlere olan ilgililerinin de artış göstermeye başlandığı yönünde analizler oluşturulmaya başlamış durumdadır.
Akıllı telefonlar ile iyiden iyiye gelişen internet kullanımı ve getirdiği kolaylıklar, daha önce verilen örnekteki gibi yaşam kalitesini artırmak adına akıllı cihazlarla beraber daha geniş alanlara yayılmaya başlayacak.
Günlük hayatta kullanılan bütün ürünlerin, birbiri ile iletişim halinde olması, kullanıcıların bu cihazlara erişmesini ve kontrol etmesini de kolaylaştırmış olacak. Elbette ki yapay zeka ile birlikte otonom hale gelecek pek çok farklı ürün de zaman kazanımı noktasında kullanıcıların yaşam kalitesine artı sağlayabilecek.
Teknoloji IoT tarafında evrilmeye başlayacak!
Ekonomik anlamda da ciddi bir değişimi beraberinde getirecek olan nesnelerin interneti, teknoloji firmalarının ve sektörün kendisinin, bu alanda yoğunlaşmasına vesile olacak. Nesnelerin interneti konseptinin çok geniş bir alanı kapsaması ve günlük kullanımdaki tüm ürünlerin değişimini gerektirmesi, yapılacak çalışmaları da bu yönde yoğunlaşmaya itmiş olacak.
Bu konudaki en net örnekler, son dönemlerde akıllı saatler ve elektrikli otomobiller üzerinde kendini göstermeye başladı. Her ne kadar şu an için akıllı saatler dolaylı yoldan internet bağlantısı elde edebiliyor olsalar da sağlık takibi gibi pek çok işlevi, akıllı telefonlara yansıtarak nesnelerin internetini tanıtmaya başladılar. Elektrikli otomobiller tarafındaki gelişmeler de bu konuya en çabuk adapte olabilecek sektörün, otomotiv sektörü olacağının sinyalini vermiş durumdalar.
Özellikle Tesla tarafındaki elektrikli ve otonom yani sürücüsüz otomobiller, şu an için doğrudan uydu ile haberleşme sağlayarak gerekli bilgilere erişebiliyorlar. İlerleyen dönemlerde tüm elektrikli otomobiller ve hatta uçak gibi hava taşıtlarının da birbiri ile iletişim kurmaya başlaması, en bariz IoT sektörünü meydana getirmiş olacak.
Yapay zeka ile nesnelerin internetinin yolları kesişiyor!
Birçok firma tarafından devam ettirilen yapay zeka çalışmaları, ilerleyen dönemlerde mobil cihazların tamamına yayılmaya başlayacak. Şu an için bu konudaki en somut örnekler, Apple’ın Siri isimli dijital asistanı ve Google’ın da Google Now isimli akıllı asistanı ile birlikte görülüyor. Bunlara ek olarak Amazon tarafından da çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Amazon’un Echo isimli akıllı asistan ve hoparlör standı ise, en bariz örneklerden birisi oluyor. Sesli komutlarla beraber yönlendirilebilen ve internet bağlantısı ile iletişim kurabilen Amazon Echo, yapay zeka temellerini de atmaya başladı. Google tarafından yürütülen makine öğrenmesi ile ilgili de şimdiye kadar çok fazla doküman yayınlandı ve bu dokümanlar, geleceğin IoT ve yapay zeka ikilisinden oluşacağı gerçeğini meydana getiriyor.
Nesnelerin interneti, teknoloji güvenliğini de artırabilir!
Elbette ki nesnelerin interneti konsepti içerisine yer alan akıllı ürünler, beraberinde çok ciddi bir güvenlik sorununu da getiriyor: Hacker’lara açık olan bir dünya!
Daha önce otomobillerin ve ev elektroniği sistemlerinin internet üzerinde birbiri ile iletişim kurabileceği ve hatta kendi başlarına karar verebileceği konusundaki detaylara değinilmişti. İşte tam da bu noktada, ciddi teknolojik güvenlik sorunları kendini gösteriyor.
Günümüzde en çok dikkat çeken teknoloji haberleri, hacker’ların açtığı güvenlik sorunları oluyor. Birçok kurum, kuruluş veya ürünlerin hacker’lar tarafından ele geçirildiği ile ilgili haberlerle karşılaşılıyor. Nesnelerin interneti ile beraber de bu haberler, çok daha sık bir şekilde teknoloji basınında yer almaya başlayabilir.
Otonom otomobillerin rotalarının değiştirilmesi, evlerin ısıtma veya soğutma sistemlerinin değiştirilmesi, izinsiz girişler ve güvenlik kameralarının gizlice verilerine erişilmesi gibi pek çok farklı senaryo, hacker’lar tarafından gerçeğe dönüştürülebilir. Üstelik şimdiler de bile çeşitli internet bağlantısı sunan güvenlik kameralarının, hacker’lar tarafından kullanılması ile ilgili örneklerle karşılaşmak mümkün oluyor. Bu süreçte hem tüketiciler hem de firmaların zor durumda kalması da dikkatleri üzerine topluyor.
İnternet ve teknoloji dünyasında, ne yazık ki yüzde yüz güvenli olan bir sistem bulunmuyor ve hacker’lar, internet bağlantısı üzerinden tüm cihazlara erişmenin yollarını arıyorlar. IoT ile birlikte tüm cihazların internete bağlanması da aslında tüm bu cihazların, birer güvenlik zafiyeti oluşturması anlamına gelecek.
Şu an için bu konu ile ilgili somut örneklerle nadir karşılaşıyor. Lakin akıllı ürünlerin iyiden iyiye günlük kullanıma geçmesi, son tüketiciler ve firmalar için ciddi problemler anlamına gelebilir. Sadece son tüketici için geçerli olmayan bu olumsuz senaryolar, kurumsal firmaları da tehdit ediyor ve bu tehdit, çok daha büyük sorunların kapılarını aralayabilir.
5G ile birlikte IoT hız kazanacak!
Şimdiye kadar nesnelerin internetinin her daim internet bağlantısına sahip olması gerektiği üzerinde duruldu. Bu cihazların mobil olabileceği de hesaba katıldığında, 2020 yılında hayata geçmesi beklenen 5G mobil iletişim teknolojisinin de büyük bir rolü olacak. Yaygınlaşma sürecini artırması beklenen 5G teknolojisi, sektördeki örnekleri de kısa süre içerisinde artırabilir. Arduino ile yüzlerce nesnelerin interneti uygulaması yapılır hale gelecekti
Elbette ki bu süreç için sadece 5G teknolojisi için çalışmalar mevcut değil. Pasif Wi-Fi teknolojisinin çalışmaları da doğrudan doğruya sektör bazlı olarak devam ettiriliyor. Daha az enerji tüketen ve her daim kesintisiz bir kablosuz internet bağlantısı sunun sistemler, gelecekte de büyük bir önem taşımaya başlayacak. 5G ile birlikte de çok daha başarılı işler gerçekleştirebilecek.
Toparlamak gerekirse IoT, yapay zeka ve mobil iletişim teknolojileri, tek bir hedef üzerinde gelişim gösteriyor ve yakın bir zaman içinde tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi günlük hayatın vazgeçilmezleri arasında olmaya başlayacak.
Bu süreç ile birlikte birçok pozitif gelişme yaşanmaya başlayacağı gibi, elbette ki hem güvenlik hem de kişisel hayatın gizliliği gibi konularda büyük sorunlar da baş göstermeye başlayabilir.