Orange Pi Zero’nun ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmeyenler için temel bilgileri sizler için derledik.
Orange Pi Zero, açık kaynak kodlu bir kompakt bilgisayardır. Görünürde basit bir elektronik devreyi andıran bu kart, aslında küçük bir bilgisayar. Programlanabilir, geliştirilebilir ve küçük yapısıyla birçok alanda kullanılabilir.
Ubuntu, Debian ve Android 4.4 gibi Linux tabanlı işletim sistemlerini çalıştırabilen Orange Pi Zero, birçok genişleme özelliğine sahip olduğu için kendisi ile yapılacakların bir sınırı da yok diyebiliriz. Hayal gücünüz, biraz mühendislik, biraz da kodlama bilgisi ile çok ilginç projeler ortaya koyabilirsiniz.
Orange Pi Zero Teknik Özellikler;
- Dört çekirdekli H2 Cortex A7 işlemci
- Mali400MP2 GPU @ 600MHz grafik işlemcisi (OpenGL ES 2.0 destekler)
- 256 MB SDRAM (512 MB’lık versiyonu da var)
- TF kartı (Maks. 64GB) depolama alanı
- 10 / 100M Ethernet RJ45 POE bağlantı birimi
- XR819, IEEE 802.11 b / g / n Wi-Fi arabirimi
- Dahili mikrofon girişi
- 13 pin üzerinden harici kart desteği
- USB 2.0 bağlantı noktası
- OTG + Güç girişi
- 26 pin (Risebey Pi ile uyumlu) genişleme
48 x 46 mm boyuta ve sadece 26 gr ağırlığa sahip olan Orange Pi Zero, özelliklerinden de görüleceği gibi programlanabilir küçük bir bilgisayar. Fiyatı ise Türkiye’den alacaklar için şu sıralar 55 – 60 TL civarında değişiyor. Yurtdışından sipariş etme opsiyonu da mevcut tabiiki.
Neler yapılabilir?
Orange Pi Zero ile yapabileceklerimizin sınırı yok demiştik. Fakat birkaç örnekle cihazın nelerde kullanılabileceğini belirtelim.
Geliştirlen projelerde programlanabilir olan bu kart sayesinde eşyalara komut verebiliriz. Üzerinde bulunan gömülü Wi-Fi modülü sayesinde herhangi bir eşyamızı programlayarak uzaktan kumanda edebiliriz. Mesela evdeki ışıklarımızı Orange Pi Zero sayesinde sesli komut vererek açıp kapatmak gibi basit şeylerden tutunda buzdolabının çalışma prensiplerini belirleyecek komplike işlemlere kadar yapabiliriz. Bu tür ayrımlar kartın değil, projeyi geliştirenin beceri ve bilgisine kalıyor.
Ekran mı takıyoruz tablet ekranı gibi
S-video olarak görüntü çıkışı alabilirsiniz. Bunun dışında ssh üzerinden bağlanıp yönetebilirsiniz.
360p kalitesinde sürekli video oynatabilir mi?