fbpx
Eğitim Bilimleri

Özel Eğitim Niçin Önemlidir?

Özel Eğitim Niçin Önemlidir sorusuna cevaben özel velilerin bilgilendirilmesi, özel eğitim gerektiren bireylerin topluma kazandırılması açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra özel çocukların, bireylerin aileleri açısından hayatı kolaylaştıran ve yaşam kalitesini artıran oldukça önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir konudur.

Özel Gereksinimi Olan Bireylerin İhtiyaçlarına Cevap Vermekte Özel Eğitimin Rolü Nedir?

Özel gereksinimi olan bireylerin pek çoğu, kendi hayatını idame ettirebilmek için diğer kişilerin yardımına ihtiyaç duymaktadırlar. Hatta o kadar ki pek çoğu, engel seviyeleri derecesinde kişisel bakım ve temel yaşam becerileri hakkında çevreye bağımlı durumdadır. Bu bahsettiğimiz durum sadece özel gereksinimi olan birey için değil, aynı zamanda onunla hayatı paylaşan bireyler için de yaşam kalitesini düşüren istenmedik bir durumdur. Belki çözülmeyi bekleyen bir sorundur. Ve elbette ki her sorun gibi, çözümü olan. . .

Aileler Özel Eğitim Verebilir mi?

Pek çok aile bu konudan elinden gelenin en iyisini yaparak çocuğuna faydalı olmaya çalışmaktadır. Fakat ailelerin denediği pek çok yöntem belki istenen başarıdan uzak kalmakta, aile umudunu kesmektedir. Bunun başlıca nedeni ise bu alanda uzman olmamalarıdır.

Özel Eğitim Kim Tarafından verilmektedir?

Özel eğitim hizmetleri yasalar gereği eğitimli kişiler tarafından yapılmaktadır. Özel eğitim öğretmenleri, lisanslı eğiticilerdir. Özel eğitim, bu işte uzmanlaşmış, özel bireylerin gereksinimlerini usulüne uygun olarak tespit edip, kişiye özgü planlar hazırlayarak, sistemli bir şekilde bireyle ilgilenerek küçük adımlarla hedefine ulaşmayı içeren uzun bir süreçtir.

Özel Eğitime Başlarken Nasıl Bir Yol İzlenmektedir?

Öncelikle bireyin engel tanımı, engel derecesi, ulaşılmak istenen yakın ve uzak hedefler, hedeflere ulaştıran yol ve yöntemler, bireyin hoşlandığı tarzda ödüllere varıncaya kadar en ince ayrıntısına kadar tespit ve plan içerisinde bireysel bir eğitim planı oluşturarak gerçekleştirilir.

Aileler elbette ki çocukları için pek çok fedakârlık sergilemekte ve onların iyi olması için çabalamaktadır. Ancak kaç tanesi özel eğitim metotlarından haberdar olabilmektedir. Bir özel eğitim öğretmeni kadar deneyim sahibi olabilir. O halde her işi uzmanına bırakmak gerekmektedir. Hele hele eğitim ve özel eğitim söz konusu olduğunda bunun neleri değiştireceğini yaşayarak görmek bir uzman desteğiyle kendimize yapacağımız en güzel iyilik olacaktır. Bu konuda tıbbın ve eğitim camiasının imkânlarından birlikte faydalanmak, hayatı daha yaşanır kılacaktır.

Özel eğitim gereksinimi olan çocuklarÖzel eğitimli bireye ve ailesine tıbbi ve psikolojik destek gerekli midir?

Hem aile ve birey için psikolojik destek sağlanarak, varsa tıbbi çözümlere başvurarak özel eğitimde izlenmesi gereken yollar izlenmelidir. Bunun yolu ilk önce hastalığı kabul etmek ve sorunla yüzleşmek daha sonra da sabır ve kararlılıkla yol almaktan geçmektedir. Tabi buna mümkün olan en yakın zamanda başlamaktır. Yani, erken teşhis ve tedavidir. Ama en önemlisi bir an önce başlamaktır. Böylece içinden çıkılmazmış gibi görünen sorunlara bir çıkış yolu bulmamızı sağlayacak.

Özel eğitimin Sağladığı Faydalar

Özel eğitimden tamamen sorunsuz bir yaşam ve kesin tedavi beklemek doğru değildir. Ama sorunları yüzde elli belki yüzde seksen azaltacaktır. Bireyimiz kendi bakımı, temizliği, yemek yemesi, giyinmesi gibi temel yaşam becerilerini kazanacaktır. Zamanla toplum içinde sergilediği rahatsız edici davranışların doğrularını öğrenecektir. Varsa saldırgan davranışlarından ve toplum için bir tehdit olmaktan kurtarılmış olacaktır. İlerleyen aşamalarda ise engelinin elverdiği ölçüde üretken hale geçebilecektir. Belki İstihdam dahi edilebilecektir. Bunun bireye sağladığı faydalar, beraberinde ailenin sosyalleşme hakkı, kendine zaman ayırma, huzursuz aile ortamı gibi pek çok istenmedik durumdan kurtulması göz ardı edilemeyecek faydalar olarak sayılabilmektedir.

 

Özel Eğitim Nedir başlıklı yazımıza göz atın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu