fbpx
Eğitim Bilimleri

Sargın Eğitim Nedir?

Sargın eğitim; formal (örgün eğitim) ve non-formal (yaygın eğitim) dışında kalan, yani okullarda ve eğitim kurumlarında verilen eğitimi kapsamayan, bireyin günlük hayatta kendini geliştirerek sağladığı öğrenme faaliyetleridir. Diğerlerinin eğitimin aksine belirli bir süreyle kısıtlanmaz ve bir ömür boyu sürer. İnformal yapıda kişinin kendi kendine gerçekleştirdiği öğrenme faaliyetlerini içerir. MEB tarafından yakın zamanda örgün ve yaygın eğitim ile birlikte anılır olmuştur ancak onlara göre farklılıklar içerir.

Belirli bir zaman kısıtlamasının olmamasına ek olarak okullardaki örgün ya da kurslardaki yaygın eğitimin aksine belirli bir alanla da sınırlandırılmamıştır.

Sargın Eğitimin Özellikleri

Kişi her yerde kendiliğinden öğrenme gerçekleştirebilir ve bu sargın eğitim tanımına girer. Sargın eğitimde diğer eğitim metotlarının aksine ölçülebilir bir ilerleme kaydedilmez. Not ya da sınavlarla kişi kendini değerlendiremez. İlerleme tamamen subjektiftir.

Kişiyi ancak yine kendi değerlendirebilir. Ayrıca uyulması gereken belirli bir plan da söz konusu değildir. Ortada belirli bir yol haritası olmadığı için formal eğitimlere oranla anlaşılması, ulaşılması ve uygulanması daha karışıktır ve kişi ölene kadar devam eder.

 Eğitim Örnek Soru

Belirli bir mekanı olmamasının yanı sıra sürekli içinde bulunan belirli bir mekandan uzaklaşmak da bu eğitime olumlu katkı sağlar. Kişinin ailesinin ve sosyal çevresinin içinde alıştığı ve hayatının çoğunu geçirdiği güvenli bölgesinden çıkıp farklı bir kente, farklı bir ülkeye gitmesiyle sargın eğitimi hızlandırabilir.

Son zamanlarda hem hızlanan teknoloji sonucu uzakların yakın hale gelmesiyle hem de globalleşen dünya ve gelişen iletişim olanaklarıyla bir değişim öğrencisi olmak eskiye nazaran çok daha kolay bir hale geldi.

Lise döneminde AFS, YES; üniversite döneminde ERASMUS gibi imkanların değerlendirilmesiyle başka bir ülkenin kültüründe bir yıl yoğrulmak, o ülkenin insanını tanımak, dilini konuşmak, bir dünya vatandaşı olmak yolunda çaba sarf etmek genç yaşta sargın eğitim adına uygulanabilir en güzel kazanımlardan olacaktır.

Aynı zamanda kitaplar alarak, videolar izleyerek öğretici hobilere zaman ayırmak, dil öğrenmek, müzik aleti çalmaya çabalamak, dikiş nakış işlerine el atmak ya da origami yapmak gibi ucu bucağı olmayan çok çeşitli işler de sargın eğitimin çatısı altına alınabilir. Sonuç olarak sargın eğitimin tanımı diğer eğitim çeşitlerinden farklılık gösterir ve onların kapsayamadığı konuları içermesi amacıyla ortaya atılmış yeni bir eğitim çeşididir.

Kişinin kendini tanıması, yeni alışkanlıklar edinmesi, yeni deneyimler yaşaması, bu deneyimlerden dersler çıkarması ve yeni bakış açıları geliştirmesi sonucu kendi içinde ve yine sadece kendine yaptığı öğrenimlerin bütünüdür.

Eğitim Bilimlerine Nasıl Çalışmalıyım? Eğitim Bilimlerine Çalışma Methodları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu