Uzaktan eğitim, öğrenen ve öğretenin aynı zamanda aynı ortamda bulunmadığı; öğretimin teknoloji ürünleri üzerinden çevrim içi ortamlarda gerçekleştirildiği öğretim modelidir.
Uzaktan eğitim öğretim programları süresince öğrenci, öğretim platformuna uzaktan yani öğretimin tasarlandığı sınıf ortamı dışından erişmektedir.
Uzaktan eğitim modeli, örgün ya da açık öğretim modellerinin birer alt dalı ya da onların farklı şekilde uygulanılışı değildir. Uzaktan eğitim modeli başlı başına bir eğitim modelidir. Bu model döneminin en güncel teknolojik gelişmelerinden faydalanan, oldukça başarılı bir öğretim yöntemidir.
Uzaktan Eğitimin Avantajları Nelerdir?
Uzaktan eğitim, derse fiziki olarak katılım sağlanamadığı koşullarda öğrenci eşitliği sağlar. Bedensel engelli bir birey de sağlıklı bir birey de çalışan bir birey de ya da farklı bir şehirde farklı bir disiplinde eğitim gören bir öğrenci de aynı öğrenme ortamında eşit koşullarda eğitim alma şansı yakalar.
Zamandan bağımsızdır. Yani sistemde kayıtlı olan öğrenciler geçmiş eri istediği zaman tekrar izleme ve dinleme imkânına sahiptir. Bu da öğretimde tekrar yöntemlerinin en gelişmiş olanıdır.
İstenilen yerde öğrenme şansına sahip olunur. Öğrenci, ister evde, ister okulda isterse de iş yerinde boş bir vaktinde dersleri izleyebilir. Sistemde yüklü olan ödevlere erişerek, öğretim ortamına katılabilir.
Hız kazandırır. İnternet bağlantısının olduğu her yerde öğretim materyallerine ulaşmak mümkün olur.
Hesaplıdır. Örgün eğitimde olduğu gibi barınma, yeme içme ve ulaşım gibi giderler yoktur.
Dinamik ve etkileşimli materyallere kolayca ulaşılmasını sağlayarak kalıcı öğrenme sağlar.
Uzaktan Eğitimin Dezavantajları Nelerdir?
Uzaktan eğitimin en önemli dezavantajı öğretmenle birebir etkileşimin olmayışı ve bu nedenle öğretmene sorulan soruların anında cevaplanamayışıdır.
Uzaktan eğitimin dezavantajı sayılabilecek bir diğer konu ise öğrencinin sürekli olarak internet bağlantısına ulaşamıyor olabilmesidir. Uzaktan eğitim, internet temelli bir öğretim modeli olduğundan dolayı; öğrenen kişinin sisteme giriş yapabilmesi için internet bağlantısına sahip olması gerekmektedir.
Uzaktan Eğitim Programları Nasıl İşler?
Uzaktan eğitimde öğretmenin canlı ders anlatımı sırasında öğrenciler internet bağlantısı olan herhangi bir yerden öğrenme yönetim sistemine yani dersin sitesine bağlanarak ders anlatımını dinlerler. Ders anlatımı canlı olarak her konu için bir defaya mahsus yapılır. Öğrenciler, anlatılan dersi daha sonradan kendilerine uygun zamanlarda ders arşivinden tekrar tekrar izleyebilirler. Dersin canlı anlatım yapıldığı sırada öğrenci katılımını ölçmek için yoklama da yapılır. Ders anlatımı sırasında öğrenciler öğretmenin asistanlarına konuyla ilgili sorular sorabilirler ya da öğretimden sonra site üzerinden gönderdikleri sorularla öğrenemedikleri konuyla ilgili ek kaynak talep edebilirler. Öğretmen, ders ile ilgili ödev ve sınavları yine sistem üzerinden gerçekleştirir.
Uzaktan Eğitim Programlarına Kimler Başvurabilirler?
Uzaktan eğitim üniversite programlarına lise mezunu olup üniversiteye giriş sınavından en az 140 puan alan öğrenciler başvurabilirler. Yeterli puanı alan adaylar istedikleri önlisans ve lisans programına kayıt olabilirler.
Uzaktan eğitim özel yetenek programları (kişisel gelişim, çocuk gelişimi, yaratıcı yazarlık, işaret dili, oyunlaştırma, animasyon tasarımı, robotik kodlama gibi) ise öğretim programlarına zaman ve ulaşım yönüyle örgün olarak ulaşamayan herkes başvurabilir. Bu kursların tek ön koşulu lise mezunu olmak ve internet bağlantısına sahip olmaktır. Bazı programlara ise başvurmak için özellikle bir lisans programından mezun olmak gerekmektedir. Örneğin Aile Danışmanlığı uzaktan eğitim programlarına kaydolabilmek için Eğitim Fakültesi ya da Psikoloji dallarından birinde lisans öğrencisi olmak ya da lisans mezunu olmak gerekmektedir.
Uzaktan Eğitim Programı Olan Üniversiteler Hangileridir?
Ülkemizde ilgili üniversiteler şu şekilde sıralanabilir
- .Akdeniz Üniversitesi
- Anadolu Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Atılım Üniversitesi
- Atatürk Üniversitesi
- Bahçeşehir Üniversitesi
- Başkent Üniversitesi
- Boğaziçi Üniversitesi
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi
- Fatih Üniversitesi
- Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi
- Hacettepe Üniversitesi
- İnönü Üniversitesi
- İstanbul Arel Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Kırıkkale Üniversitesi
- Maltepe Üniversitesi
- Mersin Üniversitesi
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi’dir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzaktan_eğitim
Yaygın Eğitim Nedir? Yaygın Eğitimin Önemi
Artık uzaktan eğitim gerçekten de en mantıklı eğitim sistemi haline geldi. Erkenden iş hayatına atılanlar için çok açıklayıcı bir yazı olmuş..
Uzaktan eğitim herkes içindir 🙂
Peki diploma ve iş bulmada dezavantajları var mı
Bu size bağlı
Yazınız için çok sağolun hem fikirlerinizden yararlandım hem de bu konu hakkında çok fazla ortak düşüncemiz olduğunu fark ettim. Açıkçası eskiden pek ılımlı yaklaşmıyordum. Uzakten eğitim gerçekten çok yararlı çok keyifli bir şey. Ben özellikle bütün gün işten/okuldan sonra akşam eve gelip bir de kurslara gitmek istemiyorum. Bu sebeple artık eğitim ve sertifikalarımı internet üzerinden eğitim veren kurumlardan tercih ediyorum.