Web tasarımla ilgilenen hemen hemen herkes wordpress içerik yönetim sistemini, oluşturduğu sitelerin bir tanesinde mutlaka denemiştir. WordPress küçük boyutlu, fazla bir ayar gerektirmeyen, basit, herkesin kullanabileceği bir sistemdir. Tabi ki bu sadelik her zaman işimizi kolaylaştırmaz, bu yüzden wordpress’i sorunsuz kullanabilmemiz için bazı eklentilere ihtiyaç duyarız. Bu yazımda wordpress’te olmazsa olmaz eklentilerden bahsedeceğiz. WordPress için oluşturulmuş yüzlerce eklenti arasından en fazla ihtiyaç duyulanları derlemeye çalıştım.
WordPress için En İyi Ücretsiz Eklentiler
1-All in One Seo : WordPress için eşi benzeri bulunmaz bir seo eklentisidir. Otomatik sistemap oluşturma, otomatik başlıklar ve meta açıklamaları gibi bir çok özelliği bulunur. Bu eklenti kurulduktan sonra fazla bir ayarlama yapmadan tüm seo işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca sürekli güncellenen, wordpress ile tam uyumlu, arama motoru dostu bir eklentidir.
2-Captcha : Bu eklenti wordpress için vazgeçilmez bir eklentidir. Eklentinin amacı wordpress sitemizi spam yorumlardan korumaktır. Yani otomatik botların attığı yorumlardan sitemizi korur ve kullanıcı harici yorum gelmesini engeller. Yorum yaparken ve yönetim paneline girerken hesaplama şeklinde soru sorarak ziyaretçinin gerçek kişi olup olmadığını denetler.
3-Seo Smart Links : Seo smart link eklentisi seo açısından çok önemlidir. Yazı içerisinde bulunan anahtar kelimelerimize etiket şeklinde link verilmesini sağlar. Hem bu şekilde index sayımız artar, hemde arama motorlarının botları sitemizin alt sayfalarını daha kolay indexlemiş olur.
4-WP Super Cache : Bu eklenti web sitemizin daha hızlı çalışması için gerekli bir eklentidir. WordPress’in dinamik sayfalarını, statik html sayfalara dönüştürerek sayfalarımızın yüklenme hızını arttırır. Ayrıca css, javascript dosyalarını sıkıştırarak tek bir dosya haline getirir. Eğer siteniz yavaş açılıyorsa ve sayfa hız testlerinde düşük puan alıyorsanız mutlaka denemelisiniz.
5-WP Touch : Bu eklentiyi kullanmak zorunlu değildir. Eğer web sitemiz mobil trafik alıyorsa ve mobil trafiğe önem veriyorsak bu eklentiyi kullanmalıyız. Eklenti sitemizin sayfalarını mobil uyumlu hale getirmektedir. Yani bu eklenti sayesinde sayfalarımız cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlarda sorunsuz şekilde görüntülenir.
6-Imsanity : Bu eklenti ise resimleriniz optimize etmeye yarar. Büyük resimler her zaman sayfaların açılmasını geciktirir ve seo açısından sorun oluşturur. Imsanity resimlerinizi sayfanız için en uygun genişlik ve yükseklik değerine göre ayarlar.
7-Contact Form : Adından da anlaşılacağı gibi bir iletişim formu eklentisidir. Sitemize giren ziyaretçinin bizimle iletişim kurması için tasarlanmıştır. Çok kullanışlı, yönetilmesi kolay, kullanıcı dostu bir eklentidir.
8-Statpress : Bu eklenti gelişmiş bir ziyaretçi sayaç eklentisidir. Sadece ziyaretçi sayısını göstermesinin yanı sıra, arama motoru botlarının ne sıklıkla sitenizi ziyaret ettiğinide istatistiksel olarak sunmaktadır.
9-Smush.it : Bu eklenti resimleri sıkıştırarak sayfanın daha hızlı açılmasını sağlar. Hiçbir ayar gerektirmeyen kayıpsız bir sıkıştırma işlemi ile resimlerinizin boyutu küçülür, sayfalarınız daha hızlı açılır, bant genişliğini daha verimli kullanırsınız.
10- Regenerate Thumbnails : Her wordpress teması kullandığı şablona göre resimlerin birden çok boyutta saklar. Bu şekilde gereksiz yerlerde büyük boyutlu resimler kullanılmadan sayfanın yüklenmesi sağlanır. Fakat temayı değiştirdiğiniz anda yeni temanın ihtiyacı olan thumbnail boyutları farklı olduğundan hem resimler düzgün görüntülenmez, hemde sayfanız yavaş çalışır. Regenerate Thumbnail sayfa için gerekli thumbnailleri oluşturarak bu sorunu sizin için halledecektir.