Yaygın Eğitim, bir milletin ihtiyaçlarını karşılamak, arzularının karşılığını verme amacı ile belli plan içerisinde sunulan eğitim türüdür.
Ülkemizde Yaygın Eğitim:
Ülkemizde okur-yazar oranının istenilen seviyeye ulaşmaması, okulların yetersizliği, eğitim düzeyinin istenilen seviyeye yükselmemiş olması, toplumun ihtiyaçlarının bu yönde artması gibi sebeplerle mesleki eğitimi giderici çalışmalar yapılmaktadır.
Yaygın Eğitim Neden Gerekli?
Ülkemizde, birçok insan okur- yazar durumda değildir. Birçok insan da okur- yazar olmasına rağmen belli bir mesleki eğitimden geçmemiştir. Dolayısıyla bu tarz vatandaşların, günümüz dünyasına ayak uydurabilmeleri açısından çeşitli eğitsel faaliyetlere ihtiyaçları vardır. İnsanlar hayatları boyunca kullanacakları bilgileri, ne yazık ki, okul sıralarında alamayabilirler. Dolayısıyla hayata atılmış kişilerin de ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir programa ihtiyaç vardır. Bu program da yaygın eğitim kurumlarında uygulanmaktadır.
Bir bireyin mesleği doğrultusunda bilgilendirilmesi, herhangi bir mesleğe dahil olmak isteyenlere iş öğretilmesi, hayata erken atılmak durumunda kalmış kimselere eğitimlerini tamamlama olanaklarının verilmesi, kişilere ilgi ve istekleri doğrultusunda kurslar açılarak deşarj olmalarının sağlanması son derece önemlidir. Bu noktada yaygın eğitim kurumları karşımıza çıkmaktadır. Yaygın eğitim kurumlar çeşitli programlar düzenleyerek, kişilerin bu ihtiyaçlarını giderebilmektedir.
Yaygın Eğitimin Özellikleri:
Yaygın eğitim, toplum içerisinde görülen bazı aksaklıklara yönelik ortaya çıkarılmış programlar içerir. Dolayısıyla sadece sertifikadan ziyade, hedefe yöneliktir. Sorunu ortadan kaldırmayı hedefler. Bir yaygın eğitim kurumunda soyut ve insan hayatına bir yararı olmayacak bilgiler öğretilmez. Bilgiler daha çok kişinin hayatını devam ettirmeye yönelik bilgilerdir. Dolayısıyla bu nokta açısından son derece önemlidir. Yaygın eğitim kurumundan sertifika almış olan bir birey, bir işte vasıf kazanmış insandır. Dolayısıyla bu noktada kişinin bir mesleğe dahil olması kolaylaşmaktadır.
Yaygın eğitim, bireyin ihtiyaçlarına göre şekillenebilir. Birey, konuyla ilgili ne düşünüyorsa, ne istiyorsa, ne amaçlıyorsa; bu düşünce, istek ve amaçlarına uygun olarak eğitimini sürdürebilir. Aynı şekilde bu tarz bir eğitim programı, bireyin aktif katılımıyla devam ettirilir. Bir birey, bir yaygın eğitim kurumunda birebir mesleğe yönelik adımlar atar. Bu sebeple, uzmanlık kazandırabilen programlardır. Yaygın eğitim, ekonomiktir. Birey, yaygın eğitim kurumlarında mevcut olan imkanlardan faydalanır. Dolayısıyla, herhangi bir masraf yapmasına gerek kalmaz.
Yaygın eğitim, yaşam boyunca devam eden, sürece yayılmış bir eğitim modelidir. Bireyin eğitim kurumundan ayrıldıktan sonra, gördüğü eğitim doğrultusunda bir mesleğe yönlendiği zaman, o meslekle ilgili eğitimi bu defa iş yerinde devam eder. Dolayısıyla sürekli yenilenerek, öğrenmeye devam eder.