Günümüzde hepimiz için bir zorunluluk haline gelen arama motoru kullanımında elbette başı ezici bir üstünlükle Google çekmeye devam ediyor. Bununla birlikte Rus arama motoru Yandex de Türkiye pazarında hatırı sayılır bir bilinirliliğe ulaşmayı başardı ve kullanımı her geçen gün daha da artıyor. Bu gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın da dile getirdiği istikamet doğrultusunda yerli ve milli yazılım geliştirmenin yanı sıra milli arama motorunun geliştirilerek piyasaya sürülmesi de uzun süredir gündemdeki yerini koruyor.
Daha önce karşı karşıya kaldığımız diğer örneklerde yaşanan büyük hayal kırıklığı biraz da yerli arama motorunu geliştirmeye çalışan girişimcilerin henüz yolun aşında olmaları ve açıkçası devlet desteği peşine düşmelerinden kaynaklanıyordu. Köklü kuruluşlar bu alanda elle tutulur bir hamle yapmıyor ve konu havada asılı kalıyordu.
Elbette kendimize ait yerli arama motoruna sahip olmanın öneminden bahsetmek bile gereksiz olmasına rağmen Dünya standartları ile baş edebilecek bir arama motoru oluşturmanın da hiç o kadar kolay olmadığı apaçık ortada.
Bu soruna bir çözüm geliştirmek için ilk kez kurumsal bir adım atıldı ve Turkcell geçtiğimiz günlerde bizzat genel müdürü Kaan TERZİOĞLU’nun sunumu ve çok görkemli bir lansman ile yerli arama motoru Yaani’yi kullanıcıların hizmetine sundu. Tamamen yerli ve Türkçe’yi çok iyi anlayabilen bir arama motoru olduğu öne sürülen Yaani ilk olarak bir web sitesi olarak değil cep telefonu uygulaması olarak hizmete sunuldu.
Yalnızca Turkcell abonelerinin değil diğer operatör aboneleri tarafından da ücretsiz olarak indirilerek kullanılabilen yerli arama motoru Yaani bununla birlikte Turkcell abonelerine ilk yüklemede 1 GB ve kullandıkça her ay 1 GB daha olmak üzere ücretsiz internet paketi kazandırıyor.
Yerli arama motoru konusunda kurumsal bir şirket olan Turkcell’in attığı bu büyük adım fazlasıyla sevindirici olsa da Yaani piyasaya sürülür sürülmez sonuçlarını Google ve Yandex üzerinden aldığı, “Türkiye’yi karış karış bilir” diyerek tanıtılan uygulamanın Android versiyonunda Google Maps, iOS versiyonunda ise Apple Maps kullanıldığı, internet sitesi tasarımının dahi hazır olarak alındığı ve açıkçası sonuçları ortaya koyma konusunda herhangi bir başarı gösteremediği şeklindeki eleştirilerin odağına oturdu.
Tüm bu eleştirilerin haklı tarafları fazlasıyla dile getirilmesine rağmen Turkcell tarafından henüz konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı ve Yaani başta televizyon ve internet reklamları olmak üzere Türk halkına tanıtılmaya ve yerli arama motoru olarak kabul ettirilmeye çalışılıyor.
Şu an için halihazırdaki Yaani uygulamasının yerli ve milli arama motoru olmaktan çok uzak bir girişim olması bize yine de Turkcell gibi bir kurumun yeterli kaynak ve bütçeyi ayırması durumunda başarıya ulaşabilecek gibi gözüküyor. Bu başlangıç adımında Türk halkının vereceği tepki ölçülerek daha sonra Ar-Ge bütçesi ayrılması planlanıyor olabilir.
Şu an için Yaani’nin diğer büyük rakipleri olan Google ve Yandex ile rekabet etme şansı bulunmasa da kısa süre sonra hem e-posta servisi altyapısının devreye alınması hem de Turkcell’in kendi marka gücü ve pazarlama kabiliyetleri göz önüne alındığında çok zaman geçmeden hemen hemen herkesçe tanınan ve bilinen bir arama motoru olmaya aday.
Yaani yalnızca bir mobil uygulama olarak yayınlanmayı sürdürdüğü müddetçe de gerekli kitleye ulaşması zannedilenden daha uzun sürecektir. Mobil çağında da olsak, yapımcısı Turkcell bir mobil operatör de olsa insanların hala %45’inin aramalarını masaüstü cihazlar üzerinden yaptıklarını hatırlatmakta büyük fayda var.